Första helåret på börsen avklarat – Välkomnar 2017 och allt året kommer medföra

portfolj

Som rubriken lyder välkomnar jag det nya året och allt det vill medföra. Det jag tänker fokusera på är att bli bättre skribent och förbättra kvalitén på min investeringsprocess. All-time-highs eller x-year-lows är inget man själv kan påverka, så kommer det alltid vara. Det betyder inte att man aldrig kan utnyttja dessa lägen på börsen. Enligt den investeringsfilosofi jag lever efter kommer jag försöka ignorera börsläget och endast fokusera på de bolagen som analyseras. Det säger sig självt att ATHs ger mindre möjligheter och x-year-lows det motsatta, men att fokusera på vart börsen ligger kommer inte att förbättra min strategi på något sätt, tvärtom kan det ge en motsatt effekt.

Den som ser på min portfölj nu kan tro att jag hamstrat på mig ett förråd fullt med konservburkar och vapen inför en undergång. Det är inte fallet utan jag har tagit hem vinst, sålt bolag som nått rimliga värderingar och bolag som enligt mig varit misstag från första början. Dessutom har jag flyttat över en större rat studielån på investeringskontot. Med andra ord finns det en hel del slavmynt att sätta i arbete. Dom som känner mig vet att jag kan bli otålig med en stor kassa. Uppmanar er läsare att säga till om det märks i mina analyser eller investeringar.

2016 var ett mycket givande år. Känner att jag lärt mig en massa om investering. För var dag som går känns det som att jag är mer övertygad om att den väg jag valt inom investering är den rätta för mig. Att bygga ett nätverk av duktiga investerare runtomkring sig är något alla som vill utvecklas borde göra. Investerings-communityn, speciellt inom värdeinvestering, är något man inte vill stå utanför. Svenska bloggare som Aktiefokus är väldigt jordnära människor och de diskuterar gärna cases på twitter etc. Förutom svenska bloggeliten finns det många på twitter som vill filosofera och bryta ner cases i delar. Det kräver att man tar initiativ och att man är öppen.

Här är en lista på några investerare/bloggare som bör följas på twitter:

Lundaluppen
finansnovis
aktiefokus (Kenny)
aktiefokus (Martin)
financeamir
värdebyrån
värdepappret
Christian
Investerarfysikern
framtidsinvestering

Beroende på vilket index man jämför med har jag överpresterat med 0-10%. Min portfölj är spridd över hela norden och lite i USA. Svårt att välja lämpligt jämförelseindex, har ni förslag? Det blev i alla fall ett +13% år vilket jag är mycket nöjd med. Ett genomsnitt på 10-15% per år i avkastning är mitt mål. Är medveten om att det tar många år förrän man med säkerhet kan säga att man är duktig nog för att slå index, men dit strävar man naturligtvis som stockpicker. Tiden får visa.

2017 kommer bli ett år med fokus på att läsa, läsa, läsa. Främst böcker och naturligtvis olika bloggar. Varje #sparadkrona lär gå till bokportföljen, en portfölj man inte får glömma.

Vi hoppas på ett mycket lärorikt 2017!

2 thoughts on “Första helåret på börsen avklarat – Välkomnar 2017 och allt året kommer medföra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s